måndag 31 mars 2008

Pumpabrödsrecept

400 g jäst
14 dl vatten
1 dl olivolja
1 dl rapsolja
4 msk salt
1 tsk bikarbonat
4 kg grahamsmjöl
3 kg rostade pumparoskärnor
1 kr fruktkött från en färsk pumpa
5 msk bakpulver

Börja med att rosta pumparoskärnorna. (Har du inga pumparoskärnor kan du ta vanliga pumpafrön.) Tagen en stormåttad stekepanna och ihälles där alla frön då pannan äro bliven varm och het om alla bottnar och kanter.

Rör ut jäst med salt tills det blir så lent att det rinner och fastnar lätt på kinden om man doppar den i sörjan. Sammanblanda bikarbonat, bakpulver och grahamsmjöl under cirkulerande omrörningsrörelser.

Sammanblanda, med lätt och luftig hand, vatten, jäst och olja, värm till 37 grader och rör sedan ihop det med pulverdelen av ingridienserererna. Man kan häroom använda sig och bruka en assistent (haha - en liten person som är assistent då eller kanske ni tänker? NÄNÄ! *ler* Jag menar en maskin som heter assisten.) eller så kan ni om ni som jag har en stark och muskulös högerarm röra ihop alltsammans med en stor och trätäljd slickepottskopa.

Låt allt jäsa i en badbalja över natten. (Gör nåt treeeevligt under tiden.) Och sen ihäll allt i stora brödaformar med höga kanter.

Grädda i ugnen, 200 grader i tre timmar.

Garnera med mosat pumpakött i roliga mönster.

Spisa och var lyckelig.

Vänligen,
DS.

Inga kommentarer: